Luna Sensation se koristi u zasadu:
1) maline za suzbijanje prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) u količini od 0,6 do 0,8 l/ha (6-8 ml na 100 m2), tretiranjem zasada tokom cvetanja, precvetavanja, formiranja plodova i početkom zrenja (faze 65 – 87 BBCH skale), kao i za suzbijanje sušenja lastara (Didymella applanata) u količini primene 0,6 do 0,8 l/ha (6-8 ml na 100 m2) u vreme intenzivnog porasta izbojaka, do početka cvetanja i neposredno posle berbe (faze 19 – 87 BBCH skale).
2) jagode za suzbijanje prouzorkovača lisne pegavosti (Mycosphaerella fragarie) tokom vegetacije, po potrebi (fenofaze 15 - 89 BBCH skale), kao i sive truleži (Botrytis cinerea) od fenofaze cvetanja, precvetavanja, formiranja i zrenja plodova (BBCH 55 - 89). Količina primene je 0,8 l/ha (8 ml / 100 m2).
3) paradajza u proizvodnji na otvorenom, za suzbijanje prouzrokovača pepelnice (Leveillula taurica) u količini primene 0,4 l/ha (4 ml na 100 m²), odnosno sive truleži (Botrytis cinarea) u proizvodnji paradajza u zaštićenom prostoru, u količini od 0,6 l/ha (6 ml na 100 m²). Vreme primene je po pojavi prve vidljive cvasti, do pune zrelosti kada plodovi imaju tipičnu boju zrelosti (faze 51-89 BBCH skale).
4) krastavca za suzbijanje prouzrokovača pepelnice (Erysiphe cichoracearum), u količini od 0,4 – 0,6 l/ha (4-6 ml na 100 m²) po pojavi prve vidljive cvasti, do pune zrelosti kada plodovi imaju tipičnu boju zrelosti (faze 51-89 BBCH skale).
5) višnje i trešnje za suzbijanje prouzrokovača sušenja grančica i truleži plodova (Monilia spp.) u količini od najviše 0,35 l/ha ili 3,5 ml na 100 m² (odnosno 0,167 l/ha/metru visine krošnje kada visina krošnje dostiže visinu od 2 m), kao i za suzbijanje prouzrokovača pegavosti listova trešnje i višnje (Blumeriella jaapi)* u količini primene 0,3 l/ha što odgovara 0,1 l/ha/metru visine krošnje kada krošnja dostiže visinu 3 m u vreme cvetanja, precvetavanja, formiranja ploda i zrenja (faze 55-87 BBCH skale).
6) breskve za suzbijanje prouzrokovača truleži plodova (Monilia fructicola i Monilia fructigena) u količini primene od najviše 0,5 l/ha odnosno 0,167 l/ha/ metru visine krošnje kada visina krošnje dostiže 3 m, od fenofaze 81 do 87 BBCH skale).
6) borovnice za suzbijanje prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea)*, u količini od 0,6 l/ha (6 ml na 100 m²), od faze u kojoj su prvi cvetovi otvoreni, vidljivi iza razvijenih listova do faze kada su plodovi zreli za branje, odnosno kada je većina bobica zrela (faze 55-87 BBCH skale).
*mali usev i manje značajna namena
Utrošak vode: U zasadima jagode i maline: 600-1000 l/ha (6-10 l na 100 m²). U proizvodnji paradajza na otvorenom: 200-800 l/ha (2-8 l na 100 m²). U proizvodnji paradajza u zaštićenom prostoru i krastavca: 300-1500 l/ha (3-15 l na 100 m²). U zasadima višnje i trešnje: 500 l/ha (5 l na 100 m²). U zasadu borovnice: 250-1500 l/ha (2,515 l na 100 m²). U zasadu breskve 500-1500 l/ha (5 - 15 l na 100 m²).
Maksimalan broj tretiranja na istoj površini u toku godine je:
- dva puta u zasadima jagode, maline, paradajza borovnice, trešnje, višnje i breskve u intervalima od 7-14 dana;
- jednom u zasadu krastavca.
Tretiranje iz vazduhoplova nije dozvoljeno.
|